«Αυγή» εναντίον Τσάβες!

Μια ακόμη δυσάρεστη έκπληξη περίμενε όποιον διάβαζε την «Αυγή» την Κυριακή στις 3 Ιουνίου*. Σε άρθρο της με τίτλο «Μονοφωνικά ΜΜΕ πλέον στην Βενεζουέλα…» επιτίθεται στον Τσάβες για την απόφαση της κυβέρνησής του να μην ανανεώσει την άδεια εκμετάλλευσης ραδιοτηλεοπτικής συχνότητας στο ιδιωτικό κανάλι RCTV.
Η συντάκτρια, μάλιστα, (όπως θα διαπιστώσατε όσοι κάνατε κλικ στον τίτλο του άρθρου) μας ενημερώνει ότι την ενέργεια καταδίκασαν «…οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, η Human Rights Watch, η ευρωβουλή, η αμερικανική Γερουσία αλλά και οι λατινοαμερικανικές επαγγελματικές οργανώσεις» και το …Καθολικό Πανεπιστήμιο! Λες και αποτελεί κριτήριο εγκυρότητας τι ψήφισε η Γερουσία των ΗΠΑ ή τι είπε ο φαιδρός Σολάνα!

Στη συνέχεια αναπαράγει μάλλον όσα διάβασε στα δελτία τύπου των ΜΚΟ που αναφέρει ή στα πρακτικά της Ευρωβουλής. Αλλιώς δεν μπορεί να εξηγηθεί η πλήρης αδιαφορία της να παρουσιάσει τουλάχιστον τις εξηγήσεις μιας αριστερής κυβέρνησης, όπως του Τσάβες, για το τι την οδήγησε όχι στο «κλείσιμο του καναλιού» αλλά στην απόφαση μη ανανέωσης της άδειας εκπομπής του RCTV από την δημόσια συχνότητα του καναλιού 2, την οποία ο δισεκατομμυριούχος ιδιοκτήτης του καναλιού εκμεταλλευόταν με συμβόλαιο εδώ και 20 χρόνια! Το όλο, δε,  κείμενο κινείται στα όρια της «μαύρης προπαγάνδας» καθώς αναπαράγει αρκετά από τα ψεύδη της ολιγαρχίας της Βενεζουέλας και των αμερικανών προστατών της.

Εκτός αυτού «ξεχνάει» να ενημερώσει τον αναγνώστη ότι το εν λόγω κανάλι πρωτοστάτησε στο αμερικανόπνευστο πραξικόπημα του 2002, το οποίο για λίγες μέρες εκδίωξε τον νόμιμα εκλεγμένο πρόεδρο της χώρας Τσάβες. Ότι το κανάλι δέχτηκε δημόσια συγχαρητήρια γι αυτή του τη στάση από τους πραξικοπηματίες. Ότι έχουν βεβαιωθεί 600 παραβάσεις (μεταξύ αυτών και προβολές «τσόντας») της ραδιοτηλεοπτικής νομοθεσίας (η οποία προϋπήρχε του Τσάβες!) σε βάρος του καναλιού, το οποίο αρνείται να τις πληρώσει. Ότι το 90% των τηλεοπτικών και ραδιοφωνικών σταθμών και εφημερίδων είναι ιδιωτικά και μανιασμένα εναντίον του Τσάβες, κλπ.
Αντί αυτού, παρουσιάζει τη Βενεζουέλα στα πρόθυρα στρατιωτικής διακυβέρνησης,  το «λαό» (οπαδούς της δεξιάς φιλοαμερικανικής αντιπολίτευσης), με τις καδένες και τα λακόστ, να ετοιμάζεται να προασπίσει τη …δημοκρατία και τον Τσάβες σαν έναν γραφικό με «κόκκινο πουκάμισο» που μιλάει πολύ!

Κανείς δεν υποστηρίζει ότι πρέπει να μένει στο απυρόβλητο της κριτικής μια αριστερή κυβέρνηση κι ένα λαϊκό κίνημα σαν αυτό που ανέδειξε τον Τσάβες στην προεδρία (δημιουργώντας κύματα αναταραχής σε όλη τη Λατ. Αμερική, πρωτοφανή για τα τελευταία 30 χρόνια). Ο κίνδυνος αυταρχικής εκτροπής ενυπάρχει σε κάθε ριζοσπαστικό εγχείρημα. Από αυτό το σημείο, όμως, μέχρι το σημείο μια αριστερή (κατά δήλωσίν της) εφημερίδα να αναπαράγει αμάσητη όλη την ιμπεριαλιστική προπαγάνδα, ο δρόμος είναι μακρύς.
Μια γρήγορη ματιά στο διαδίκτυο θα βοηθούσε την σύνταξη της εφημερίδας να σχηματίσει πιο ολοκληρωμένη εικόνα. Για παράδειγμα, στην ηλεκτρονική σελίδα της Green Left Weekly ή στον Guardian, όπου με κοινό κείμενό τους εξηγούν γιατί υποστηρίζουν την απόφαση Τσάβες διάφοροι επώνυμοι Βρετανοί όπως ο Ταρίκ Αλί, Χάρολντ Πίντερ, Τόνι Μπεν, κ.ά.
Αυτά παθαίνουν, όμως, εκείνοι οι πολιτικοί χώροι οι οποίοι νιώθουν αλλεργία με οτιδήποτε «λαϊκό» (καθ’ ότι από χέρι «λαϊκιστικό»), οι οποίοι υποτιμούν συστηματικά την αντινεοταξική-αντιιμπεριαλιστική δράση και τα κινήματα πέραν της Ευρώπης ανάγοντας σε κυρίαρχη την Κλιντονική μπουρδολογία περί «ανθρωπίνων δικαιωμάτων» και ανταγωνίζονται για το έπαθλο του πιο αποτελεσματικού διεκπεραιωτή των δελτίων τύπου των διεθνών και αδιάφανων ΜΚΟ (βλέπε ευγενής άμιλλα μεταξύ Αλέκου – Giorgos, γι’ αυτόν το ρόλο).

*Τουλάχιστον στην ηλεκτρονική έκδοση

Advertisements

9 Σχόλια to “«Αυγή» εναντίον Τσάβες!”

 1. Πόντος και Αριστερά Says:

  Ειδικά η «Αυγή» είναι περίεργος χώρος. Κάτι της έχουμε αφιερώσει και ‘μεις:

  http://pontosandaristera.wordpress.com/2007/02/06/%ce%97-%ce%91%ce%a5%ce%93%ce%97-%ce%ba%ce%b1%ce%b9-%ce%bf%ce%b9-%ce%b2%cf%81%cf%89%ce%bc%ce%bf%ce%b4%ce%bf%cf%85%ce%bb%ce%b5%ce%b9%ce%ad%cf%82-%cf%84%ce%b7%cf%82-%ce%b5%ce%be%ce%bf%cf%85%cf%83/

 2. gregykapogeorge Says:

  Αυγή! Και να φανταστείς έχω φάει ξύλο εκεί στο ’74 απ’ το μακαρίτη το πατέρα μου, γιατί μόλις κυκλοφόρησε την αγόραζα φανερά (χωρίς να την χώνω μέσα σε κάποια άλλη αστική… 🙂 ) ενώ η χούντα δεν είχε φύγει καλά καλά!

  Ευτυχώς γράφεται αραιά και που κάποιο κείμενο

 3. dirtyjazz Says:

  ε καλά άμα έβγαλαν φιρμάνι και οι «Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα» τότε συγνώμη για την έκφραση αλλά χέστηκε η φατμέ στο γενί τζαμί…όσο για την αυγή τί να πεί κανείς και τί να μολογήσει

 4. Ange-Ta Says:

  Γειά σου βελζεβούλη,
  Η Αυγή, δεν έχει λεφτά ούτε για να τηγανίσει αυγά. Αρα ότι αρλούμπα βρεί κάπου τη γράφει για να γράψει κάτι.
  Απλώς, μη την διαβάζετε. Δεν υπάρχει περίπτωση ούτε με σφαίρες να βρείτε κάτι σοβαρό.
  Θλίβεται κανείς να βλέπει μια εφημερίδα, που την αγοράζαμε για τον μπαμπά μας και την κρύβαμε, να έχει εκφυλιστεί σε τέτοιο βαθμό.
  Με εντυπωσιάζει όταν μιλάει για πολυφωνία των ΜΜΕ.
  Δηλαδή ακόμα πιστεύει κάποιος ότι η ιδιωτική τιβι προωθεί την πολυφωνία.
  Μα τίποτε δεν αντιλαμβάνονται από τον σημερινό κόσμο πια;;

 5. εξαποδω Says:

  Καλησπέρα σε όλους

  Φοβάμαι ότι το θέμα δεν οφείλεται απλά στην οικονομική συρρίκνωση της εφημερίδας (εξάλλου τα λεφτά από τα ευρωπαϊκά προγράμματα και η δημόσια επιδότηση που εξασφαλίζει ο ΣΥΝ δεν είναι αμελητέα). Το ζήτημα είναι ιδεολογικό. Στο χώρο αυτό εχουν βρει εδώ και καιρό καταφύγιο όλες εκείνες οι ιδέες οι οποίες έχουν καταστήσει την ευρωπαϊκή αριστερά αναξιόπιστη και βοηθητικό εργαλείο του συστήματος. Από εκείνη του Φίσερ μέχρι αυτή του Μπερτινότι, η «νέα» ευρωπαϊκή αριστερά εκφράζεται παντού με τα ίδια ιδεολογήματα: «πολυφωνία», «ανθρώπινα δικαιώματα», «πολυπολιτισμός», «πολιτική ορθότητα», κλπ.
  Η φιλοδοξία του πολιτικού χώρου που εκφράζει η «Αυγή» δεν είναι άλλη από το να υπάρχει ισχυρή και στην Ελλάδα μια τέτοια «καθώς πρέπει» ευρωπαϊκή Αριστερά μακριά από παρωχημένους «αντιαμερικανισμούς», «αντιιμπεριαλισμούς», «πατριωτισμούς» και λοιπούς «τριτοκοσμισμούς»…

 6. marado Says:

  Πέστα αδερφέ μου!
  Ποιά Αυγή …νύχτωσε χωρίς φεγγάρι.

 7. Pan Says:

  Ήθελα να σε ρωτήσω για ποιο λόγο πιστεύεις ότι συμβαίνει αυτό με την εφημερίδα. Μετά διάβασα το σχόλιό σου και καλύφτηκα πλήρως.

 8. ikonikos Says:

  Εδώ θα διαφωνήσω κάθετα, καθότι η λογοκρισία- διότι περί λογοκρισίας πρόκειται- έχει επεκταθεί και σε πολλά άλλα μέσα ενημέρωσης. Τα οποία, όσο αμερικανόφιλα να είναι (που είναι), όσο και αν προσπαθούν να υποσκάψουν την κυβέρνηση(που προσπαθούν), δεν μπορεί να λογοκρίνονται σε μια πραγματικά Αριστερή, ριζοσπαστική δημοκρατία προς χάριν ενός ολοκληρωτικού, πατερναλιστικού σοσιαλισμού.

  Και είναι απλά γελοίο και θρασύδειλο, ένας ηγέτης με φοβερό λαϊκό έρεισμα όπως ο Τσάβες, να προσπαθεί με αυτόν τον τρόπο να φιμώσει τα εχθρικά μέσα ενημέρωσης και κάθε μορφή αντίλογου. Τη στιγμή που η «αντιπολίτευση» στη Βενεζουέλα είναι μια ωχρή συντεχνία χωρίς κανένα ιδιαίτερο λαϊκό έρεισμα! Δεν ξέρω, αλλά αυτές οι κινήσεις μου θυμίζουν σταλινικές μεθόδους που αποδείχθηκαν καταστροφικές για κάθε μαρξιστική ιδεολογία. Ο κοινωνικός φιλελευθερισμός δεν είναι ασύμβατος με την Αριστερά, αντιθέτως, είναι έννοιες ταυτόσημες…

 9. ikonikos Says:

  Μεγάλη μπαρούφα αυτή που έγραψα πριν 6 χρόνια..! «Λογοκρισία» το να τα βάζουμε με τους μεγαλοκαρχαρίες που υπονομεύουν κάθε λαϊκό κίνημα και έχουν αλώσει κάθε εναλλακτική σκέψη…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: