Για την Αμαλία

Μην πάρεις φακελάκι - Μην δώσεις φακελάκι

«Ο ασθενής έχει το δικαίωμα του σεβασμού του προσώπου του και της ανθρώπινης αξιοπρέπειάς του»(σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 47 του Ν. 2071/ 1992)«Να γίνουν εξαίρεση οι αλμπάνηδες ρε παιδια, όχι ο κανόνας…»(Αμαλία Καλυβίνου, 1977-2007)

Από την ηλικία των οκτώ ετών, η Αμαλία ξεκίνησε να πονάει. Παρά τις συνεχείς επισκέψεις της σε γιατρούς και νοσοκομεία, κανένας δεν κατάφερε να διαγνώσει εγκαίρως το καλόηθες νευρίνωμα στο πόδι της. Δεκαεπτά χρόνια αργότερα, η Αμαλία έμαθε ότι το νευρίνωμα είχε πια μεταλλαχθεί σε κακόηθες νεόπλασμα.

Για τα επόμενα πέντε χρόνια η Αμαλία είχε να παλέψει όχι μόνο με τον καρκίνο και τον ακρωτηριασμό, αλλά και με την παθογένεια ενός Εθνικού Συστήματος Υγείας που επιλέγει να κλείνει τα μάτια στα φακελάκια και επιμένει να κωλυσιεργεί με παράλογες γραφειοκρατικές διαδικασίες. Πέρα από τις ακτινοβολίες και τη χημειοθεραπεία, η Αμαλία είχε να αντιμετωπίσει την οικονομική εκμετάλλευση από γιατρούς που στάθηκαν απέναντί της και όχι δίπλα της. Πέρα από τον πόνο, είχε να υπομείνει την απληστία των ιδιωτικών κλινικών και την ταλαιπωρία στις ουρές των ασφαλιστικών ταμείων για μία σφραγίδα.

Η Αμαλία άφησε την τελευταία της πνοή την Παρασκευή 25 Μαϊου 2007. Ήταν μόλις 30 ετών.

Πριν φύγει, πρόλαβε να καταγράψει την εμπειρία της και να τη μοιραστεί μαζί μας μέσα από το διαδικτυακό της ημερολόγιο. Στην ηλεκτρονική διεύθυνση http://fakellaki.blogspot.com, η νεαρή φιλόλογος κατήγγειλε επώνυμα τους γιατρούς που αναγκάστηκε να δωροδοκήσει, επαινώντας παράλληλα εκείνους που επέλεξαν να τιμήσουν τον όρκο που έδωσαν στον Ιπποκράτη. Η μαρτυρία της συγκίνησε χιλιάδες ανθρώπους, που της στάθηκαν συμπαραστάτες στον άνισο αγώνα της μέχρι το τέλος.

«Ο στόχος της Αμαλίας ήταν να πει την ιστορία της, ώστε μέσα απ’ αυτήν να αφυπνίσει όσο το δυνατόν περισσότερους ανθρώπους και συνειδήσεις. Κυρίως ήθελε να δείξει ότι υπάρχουν τρόποι αντίστασης στην αυθαιρεσία και την εξουσία των ασυνείδητων και ανάλγητων γιατρών, αλλά και των γραφειοκρατών υπαλλήλων του συστήματος υγείας.»

(Δικαία Τσαβαρή και Γεωργία Καλυβίνου – μητέρα και αδελφή της Αμαλίας)

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 77 του Ν. 2071/ 1992, θεωρείται πειθαρχικό παράπτωμα για τους γιατρούς του ΕΣΥ:

«Η δωροληψία και ιδίως η λήψη αμοιβής και η αποδοχή οποιασδήποτε άλλης περιουσιακής παροχής, για την προσφορά οποιασδήποτε ιατρικής υπηρεσίας»

Η Αμαλία Καλυβίνου αγωνίστηκε για πράγματα που θεωρούνται αυτονόητα σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Δυστυχώς δεν είναι και τόσο αυτονόητα στην Ελλάδα. Συνεχίζοντας την προσπάθεια που ξεκίνησε η Αμαλία, διαμαρτυρόμαστε δημόσια και απαιτούμε:

* ΝΑ ΠΑΡΘΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΙΤΕΙΑ ΩΣΤΕ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΤΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ ΚΑΙ Η ΑΝΙΣΟΤΗΤΑ ΠΟΥ ΕΠΙΦΕΡΟΥΝ ΣΤΗΝ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΤΩΝ ΑΣΘΕΝΩΝ* ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΠΙΟ ΕΥΕΛΙΚΤΟΣ Ο ΚΡΑΤΙΚΟΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΣ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΗ ΘΡΗΝΗΣΟΥΜΕ ΞΑΝΑ ΘΥΜΑΤΑ ΕΞΑΙΤΙΑΣ ΧΡΟΝΟΒΟΡΩΝ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΚΩΝ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΩΝ* ΝΑ ΕΠΙΒΛΗΘΕΙ ΑΥΣΤΗΡΟΤΕΡΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ ΣΤΗ ΔΙΑΠΛΟΚΗ ΦΑΡΜΑΚΕΥΤΙΚΩΝ ΕΤΑΙΡΕΙΩΝ ΚΑΙ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΚΑΤΕΣΤΗΜΕΝΟΥ* ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΤΕΣ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΕΣ ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΣΥΝΕΧΗΣ ΚΑΙ ΑΡΤΙΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΝΟΣΗΛΕΥΤΕΣ ΤΟΥ Ε.Σ.Υ.

* ΝΑ ΚΑΘΙΕΡΩΘΕΙ Η ΨΗΦΙΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΙΑΤΡΙΚΟΥ ΦΑΚΕΛΟΥ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΩΣ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΕΠΙΣΠΕΥΔΕΤΑΙ Η ΣΩΣΤΗ ΔΙΑΓΝΩΣΗ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ

ΑΣ ΠΑΨΕΙ ΠΛΕΟΝ Η ΥΠΟΚΡΙΣΙΑ ΤΩΝ ΚΥΒΕΡΝΩΝΤΩΝ, ΠΟΥ ΠΡΟΤΙΜΟΥΝ ΝΑ ΛΑΔΩΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΙΑΤΡΟΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΣΘΕΝΕΙΣ ΠΑΡΑ ΝΑ ΑΜΕΙΒΟΝΤΑΙ ΑΞΙΟΠΡΕΠΩΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΡΑΤΟΣ.

* ΟΧΙ ΑΛΛΑ ΦΑΚΕΛΑΚΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΗ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑ

* ΟΧΙ ΑΛΛΟΣ ΕΜΠΑΙΓΜΟΣ

ΔΙΚΑΙΟΥΜΑΣΤΕ ΔΩΡΕΑΝ ΚΑΙ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗ. ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ.

Την επόμενη φορά που θα χρειαστεί να δώσετε φακελάκι, μην το κάνετε. Προτιμήστε καλύτερα να κάνετε μια δωρεά. Η τελευταία επιθυμία της Αμαλίας ήταν η ενίσχυση της υπό ανέγερση Ογκολογικής Μονάδας Παίδων.
(Σύλλογος Ελπίδα, τηλ: 210-7757153, e-mail: inf0@elpida.org, λογαριασμός Εθνικής Τράπεζας: 080/480898-36, λογαριασμός Alphabank: 152-002-002-000-515) Θυμηθείτε να αναφέρετε ότι η δωρεά σας είναι «για την Αμαλία»

 

 

Το παρόν ιστολόγιο συμμετέχει στην καμπάνια Ελλήνων ιστολόγων με αφορμή το θάνατο της Αμαλίας Καλυβίνου με το παραπάνω κείμενο. Αυτό δεν σημαίνει ότι συμμερίζεται όλες τις πτυχές του και ιδιαίτερα το αμφιλεγόμενο αίτημα «Να καθιερωθεί η ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς πανελληνίως, ώστε να επισπεύδεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία». Είναι όμως μια πρώτη σοβαρή προσπάθεια μαζικής ηλεκτρονικής παρέμβασης για ένα μεγάλο κοινωνικό ζήτημα, όπως η Υγεία, και αξίζει να επιχειρηθεί.
Εναλλακτικά, υπάρχει ένα πολύ ενδιαφέρον κείμενο διαφωνίας και αντιπρότασης στο Θεαμαπάτες & Δικτυώματα

Advertisements

5 Σχόλια to “Για την Αμαλία”

 1. Ange-Ta Says:

  Να καθιερωθεί η ψηφιοποίηση του ιατρικού φακέλου του ασθενούς πανελληνίως, ώστε να επισπεύδεται η σωστή διάγνωση και θεραπεία”. :
  Τι κακό έχει αυτό;;
  Δεν εννοεί να καταγράφεται το ιστορικό του ασθενή σε υπολογιστή; Μήπως και γίνουν γνωστές οι αρώστιες του;;
  Εξω, έτσι γίνεται. Οι φάκελοι είναι απόρρητοι. Τώρα θα μου πεις το απόρρητο μόνο απόρρητο δεν είναι. Αλλά και να μην είναι καταγραμμένο το ιστορικό, αν κάποιος θέλει να το μάθει θα το μάθει, και μάλιστα μπορεί και να το παραποιήσει με κακοβουλία, αν κακοβουλία διαθέτει.
  Οπως, όμως και να χει, θεραπεία και παρακακολούθηση ασθένειας χωρίς αρχείο είναι αδιανόητο.

 2. εξαποδω Says:

  Γι’ αυτό και χρησιμοποίησα τη λέξη «αμφιλεγόμενο» για το αίτημα. Η μία άποψη είναι αυτή που αναφέρεις και έχει βάση. Η άλλη είναι ότι στην κοινωνία της επιτήρησης και του ελέγχου, όπου η πληροφορία, εκτός των άλλων, παράγει αξία, τα προσωπικά δεδομένα γίνονται αντικείμενο άγριας εκμετάλλευσης. Ο διάλογος σε Ευρώπη κι Αμερική γι αυτά τα θέματα είναι ευρύς και το ξέρεις μάλλον καλύτερα από μένα. Φαντάσου το κράτος, τις πολυεθνικές ή τις ασφαλιστικές εταιρείες να έχουν πρόσβαση σε τέτοια δεδομένα, με το απλό πάτημα ενός κουμπιού, τι επιπτώσεις μπορεί να έχει στην προσωπική σου ζωή, τη δουλειά ή την ασφάλισή σου. Μπορεί να διαμορφωθεί οργουελική κατάσταση. Βλέπεις τι γίνεται με το τσιγάρο. Σε λίγο οι εταιρείες και οι ασφαλιστικοί οργανισμοί δεν θα αποζημιώνουν ή καλύπτουν τα έξοδα νοσηλείας ασθενειών που σχετίζονται με το κάπνισμα.
  Πρ’ όλο που «τεχνοκρατικά» ο προβληματισμός που βάζεις είναι σωστός! Απλά, όπως συνήθως συμβαίνει, καλούμαστε να διαλέξουμε κάτι σε σχέση με τις μικρότερες δυνατές συνέπειές του…

 3. Ange-Ta Says:

  Ο.κ. τουλάχιστον κατάλαβα τη διαφωνία.
  Είναι πρόβλημα, το έχω συζητήσει με τη κόρη μου που είναι γιατρός στις Βρυξέλλες. Εχει μαγνητόφωνο και τα γράφει όλα και μία επεξεργάστρια που διαλέγει την ουσία και τη καταγράφει. Ο υπολογιτσής είναι κλειδωμένος με αυστηρή γραφειοκρατία πρόσβασης των δεδομένων. Εχουν ήδη προβλιματιστέι με τις ασφαλιστικές.
  Ισως το αρχεί να πρέπει να το κρατάει ο ασθενής και μόνο αυτός.
  Αλλα τότε οι γιατροί θα φοβόντουσαν για τα λάθη που τυχόν θα έκανα.
  Any way, είναι και αυτό ένα πρόβλημα

 4. ATHENA Says:

  ΠΑΙΔΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΟ:
  ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΚΟΜΜΑΤΙ ΓΙΝΟΜΑΣΤΤΕ ΛΟΥΝΤΙΣΤΕΣ
  ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΥΛΙΚΑ ΚΑΙ ΟΧΙ ΨΗΦΙΑΚΑ, ΤΥΠΩΝΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΣΒΗΝΟΝΤΑΙ
  ΤΑ ΠΡΩΤΟΤΥΠΑ ΟΛΑ ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΧΕΡΙΑ ΤΟΥ ΑΣΘΕΝΟΥΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΕΝΑ Σ ΕΚΑΘΕ ΝΟΣΚΟΜΕΙΟ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΝΟΣΗΛΕΥΕΤΕΙ…

  ΣΤΟΥ ΧΡΗΣΤΟΥ ΜΙΛΑΩ ΚΙ ΕΓΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ ΜΟΥ ΚΑΙ ΓΙΑ ΤΙΣ ΓΑΡΓΑΡΕς (ΧΑΛΑΛΙ ΛΕΜΕ)

 5. akamas Says:

  http://www.lydia-trigia.com

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: