εSSθονία

300px-tallinn_bronze_soldier_-_may_2006_-_029.jpg

Το άγαλμα που βλέπετε ονομάζεται Ο ορειχάλκινος στρατιώτης. Βρισκόταν στο κέντρο του Ταλίν, πρωτεύουσας της Εσθονίας, από το 1947. Τότε, την τρίτη επέτειο από την είσοδο στο Ταλίν του Κόκκινου Στρατού και της εκδίωξης των Ναζήδων, στις 22 Σεπτεμβρίου του 1944, έγιναν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος που συμβολίζει ένα στρατιώτη της Σοβ. Ένωσης με στολή του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Κάτω από το σημείο στο οποίο ανεγέρθηκε βρίσκονταν τα λείψανα 12 στρατιωτών του Κόκκινου Στρατού, από τους πολλούς που έπεσαν στη μάχη για την απελευθέρωση του Ταλίν.
Η απελευθέρωση του Ταλίν ήταν ουσιαστικά το αποτέλεσμα μιας μεγάλης επίθεσης που εξαπέλυσε ο Κόκκινος Στρατός από το Γενάρη του 1944 ώς τον Σεπτέμβρη του ίδιου έτους και οδήγησε τελικά στην απελευθέρωση των Βαλτικών δημοκρατιών. Η σχεδόν 9μηνη αυτή μάχη ονομάστηκε Μάχη του Νάρβα ή αλλιώς Μάχη των Ευρωπαίων Ες-Ες εξαιτίας των χιλιάδων Ευρωπαίων εθελοντών (από Ολλανδία, Βέλγιο, Φιλανδία, Βαλτικά κράτη, κλπ) που πολέμησαν λυσσαλέα στο πλευρό των στρατιωτών του Γ’ Ράιχ. Ενδεικτικό των φονικών συγκρούσεων είναι ότι οι Σοβιετικοί παρέταξαν 250.000 άντρες και στο τέλος του Σεπτέμβρη μετρούσαν 150.000 νεκρούς και τραυματίες!
Στη μάχη αυτή διέπρεψαν οι περίπου 15.000 Εσθονοί SS, οι οποίοι είχαν συγκροτήσει ήδη από το 1943 την 20η Μεραρχία Γρεναδιέρων των Βάφεν Ες Ες (1η Εσθονική). Γενικά, οι Εσθονοί είδαν με ιδιαίτερη συμπάθεια τους Ναζί και η πλειοψηφία των τότε 800.000 κατοίκων συνεργάστηκε ιδιαίτερα ενεργά μαζί τους. Από τους 5.000 Εβραίους που ζούσαν στην Εσθονία το 1940, επέζησαν μόλις μερικές δεκάδες ενώ πάνω από 15.000 κομμουνιστές και άντρες του Κόκκινου Στρατού εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής. Ήταν τόσο μεγάλη η συνεισφορά των Εσθονών, ώστε η Χιτλερική Διοίκηση ανακήρυξε την Εσθονία «χώρα πλήρως εκκαθαρισθείσα από μπολσεβίκους και Εβραίους»!

Ξαναγυρίζοντας στη συζήτηση για το άγαλμα, γράψαμε ότι «βρισκόταν», γιατί απλά σήμερα δεν βρίσκεται πια εκεί. Ξηλώθηκε στις 27 Απριλίου, με κυβερνητική απόφαση και οδηγήθηκε στο Στρατιωτικό Κοιμητήριο του Ταλίν. Η αιτιολογία ήταν ότι θύμιζε στους Εσθονούς την Σοβιετική Κατοχή! Όπως παρακολουθήσαμε όλοι στα κανάλια και στις εφημερίδες, το ξήλωμα του αγάλματος δεν ήταν εύκολη υπόθεση. Στις 26 και 27 Απριλίου το κέντρο του Ταλίν έγινε θέατρο σφοδρών συγκρούσεων μεταξύ χιλιάδων διαδηλωτών (κυρίως Ρώσικης εθνικότητας αλλά και αριστερών και αναρχικών) και των δυνάμεων ασφαλείας που οδήγησαν σε εκτεταμένες καταστροφές του κέντρου της πόλης, σε τραυματισμό εκατοντάδων, σε χίλιες συλλήψεις και στο θάνατο από ξυλοδαρμό του διαδηλωτή Ντμίτρι Γκανίν.
Μετά τη διάλυση της Σοβιετίας και την ανεξαρτησία της Εσθονίας, κάθε τι που θυμίζει «κομμουνισμό» θεωρείται έγκλημα μαι με βάση το νόμο. Η απέχθεια και το μίσος φτάνει μέχρι και στα μνημεία και τα λείψανα των αντιφασιστών στρατιωτών! Αντίθετα, οι Εσθονοί μέλη των SS, αποκαθίστανται και με δηλώσεις κυβερνητικών αξιωματούχων θεωρούνται αγωνιστές της Εσθονικής Ανεξαρτησίας και όχι εγκληματίες πολέμου! Εκδηλώσεις διοργανώνονται από κρατικούς και άλλους φορείς στη μνήμη τους, ηρώα στήνονται και η δράση τους καθαγιάζεται.
Η παρακάτω φωτογραφία είναι από τα αποκαλυπτήρια μνημείου, παρουσία κυβερνητικών αξιωματούχων, προς τιμήν των «Εσθονών που πολέμησαν το 1940-1945 ενάντια στους Μπολσεβίκους και υπέρ της Ανεξαρτησίας της Εσθονίας», στις 20 Αυγούστου του 2004 στην πόλη Λιχούλα, το οποίο ξεσήκωσε διεθνή σάλο και ανάγκασε την κυβέρνηση να το αποσύρει αργότερα:

lihula.jpg

Αν ανατριχιάσατε από τις στολές δεν είναι τίποτε! Στην Εσθονία θεωρούνται ιδιαίτερα τιμητικές! Και θα μου πείτε τι κάνει για όλα αυτά η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας νέο μέλος είναι η Εσθονία; Λοιπόν, για τα επεισόδια στις 26-27 Απριλίου ο αξιοσέβαστος (και αξιολύπητος) Επίτροπος Εξωτερικών Υποθέσεων Χαβιέ Σολάνα «τηλεφώνησε στον Πρόεδρο της Εσθονίας Τόμας Χέντρικ Ίλβες και του δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση κατανοεί και υποστηρίζει την Εσθονία»! Ενώ ο Τζόζεφ Ντόλ, επικεφαλής της μεγαλύτερης ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αυτής του Ευρωπαίκού Λαϊκού Κόμματος, δήλωσε συγκινημένος: «Σήμερα, είμαστε όλοι Εσθονοί»!
Καλό, ε;

Advertisements

9 Σχόλια to “εSSθονία”

 1. gregykapogeorge Says:

  Κάτσε τώρα και μέτρα πόσα από τα κράτη της νέας Ευρώπης είχαν συνταχθεί με τον άξονα άμεσα ή έμμεσα (δεν ξεχνάμε φυσικά τη Γαλλία του Βισσύ και όλους όσους παραδόθηκαν μέσα σε τρείς ώρες…, ευτυχώς γλυτώσαμε και την «ουδέτερη» Τουρκία!), βάλε ότι οι Αγγλοσάξωνες ουσιαστικά μέσω Αμερικής έχουν υιοθετήσει την ιδεολογία και τις μεθόδους των πρώην αντιπάλων τους, συμπλήρωσε και αυτούς που «κουβαλάνε» ανακλαστικά απέναντι στη Σοβιετία… (Πολωνοί, Τσέχοι κλπ), νομίζω ότι υποσυνείδητα πολλοί αισθάνονται ότι ήρθε ο καιρός να βάψουμε το μαλλί ξανθό και να φορέσουμε γαλάζιους φακούς επαφής! Και να αποκτήσουμε ένα «τίκ» στο χέρι…

  Αλλά δεν θα τους την κάνουμε τη χάρη των «πεδινών»! Εμείς έχουμε βουνά!

 2. Χρήστος Μόρφος Says:

  Εξαποδώ κατατοπιστικότατος.

  Greg, κάτσε επίσης και μέτρα πόσες νέες χώρες έχουν προστεθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και πόσες πρόκειται να προστεθούν, και οι οποίες δεν προσκυνάνε την Ε.Ε. αλλά τις ΗΠΑ. Προτεκτοράτο των ΗΠΑ έχει καταντήσει η Ε.Ε. Ένα από τα χοντρά παραδείγματα η ιστορία με της πτήσεις της CIA. Κάτι Πολωνίες και κάτι Ρουμανίες γην και ύδωρ είχαν δώσει. Για να μην μιλήσουμε για κάτι Βουλγαρίες και τις αμερικάνικες βάσεις εκεί, και εν γένει όλο το πρώην «σιδηρούν παραπέτασμα».

  Και έχουμε και τσι άλλοι που κάθονται και μιλάνε, για κοινή ευρωπαϊκή εξωτερική πολιτική και άμυνα… Μαύρη είναι η νύχτα στα βουνά.

 3. gregykapogeorge Says:

  πάμε μαζί Χρήστο μου

  …στους κάμπους πέφτει χιόνι
  στ’ άγρια και στα σκοτεινά
  ο Έλλην ξεσπαθώνει ξεσπαθώνει (δίς)

  ΥΓ. Sorry είπα Έλλην και θα παρεξηγηθώ από τις «ευρύτερες δημοκρατικές» δυνάμεις 😀

 4. εξαποδω Says:

  Έλλην; Θέλεις να μας επιβάλεις μια συγκεκριμένη ταυτότητα αντί να μας δώσεις τα «εφόδια» να τη διαμορφώσουμε μόνοι μας; Ντροπή!

  …Την εμπέδωσα τη λιακοδιδασκαλία;

 5. Χρήστος Μόρφος Says:

  Greg,
  πρόσεχε παιδί μου. Άκου Έλλην… Τσ… Τσ… Τσ… αμετανόητος…

  Εξαποδώ
  Εύγε νέε μου! Άριστος εμπεδωτής! Πέστα και του αποπάνω μη μπας, αλλά δεεεεν το βλέπω…

 6. gregykapogeorge Says:

  Πώς τα «παίρνεις» έτσι τα γράμματα; Διάολος είσαι! 😀

 7. Pan Says:

  ‘Απελευθέρωση του Ταλίν’; Από ποιους; Παιδί μου διαβολάκο, λυπάμαι αλλά δεν προβιβάζεσαι.
  Σοβαρά τώρα, η συνέχεια του κειμένου σου είναι πολύ σωστή, στην αρχή μπαίνεις στραβά.
  Οι Εσθονοί μάλλον κάτω από τους Σοβιετικούς ένιωθαν σκλαβωμένοι και όχι κάτω από τους Ναζήδες.
  Γι’αυτό άλλωστε τον λόγο συμβαίνουν όλα αυτά τα χαριτωμένα που περιγράφεις σήμερα.
  Πάνω από όλα η ιεροσυλία. Ξέθαψαν τα οστά των στρατιωτών για να τα μεταφέρουν και καλά στο κοιμητήριο που εξόρισαν και το άγαλμα.
  Για τους άλλους δεν θα πω κάτι. Έχει και η μαλακία τα όριά της.

 8. εξαποδω Says:

  @pan
  Δεν έχεις καθόλου άδικο. Απλά θεωρώ, ο αφελής, ότι κάθε κομμάτι γης που έπαυε να μολύνεται από τους ναζήδες ήταν «απελευθερωμένο»…

 9. Pan Says:

  Δυστυχώς την ίδια αφέλεια κουβαλάμε…

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: