ΗΠΑνθρωποι ΙΙ

«Θέλω να σκοτώσω κάποιον σήμερα», είπε ο Γουάσμπουρν στους τρεις συνεργάτες του, τον Σμίτ και τον Σέπαρντ -από τις ΗΠΑ, όπως και ο ίδιος- και τον Ναουκουκίντι από τα Νησιά Φίντζι.
«Γιατί;, τον ρώτησε ο τελευταίος.
«Μα, γιατί αύριο βγαίνω σε άδεια! Θα λείψω καιρό, φιλαράκο!, του απάντησε χαμογελώντας με νόημα ο Γουάσμπορν.

Έτσι ξεκίνησε μια τυπική μέρα εργασίας για τους τέσσερις υπαλλήλους μιας από τις πολλές ιδιωτικές εταιρείας ασφαλείας που δραστηριοποιούνται στο Ιράκ και μισθώνουν περίπου 20.000 ιδιωτικούς φρουρούς-στρατιώτες για να προστατεύουν από τους αντάρτες τις υποδομές και το προσωπικό των πολυεθνικών, που μετά την εισβολή των ΗΠΑ και των «προθύμων», ανέλαβαν την «ανοικοδόμηση» και κυρίως τη διαρπαγή του φυσικού πλούτου της χώρας. Η εταιρεία στην οποία εργάζονταν οι τέσσερις άνδρες ήταν η Triple Canopy, μια εταιρεία-ιδιωτικός στρατός, με έδρα τις ΗΠΑ, η οποία ιδρύθηκε από βετεράνους των αμερικανικών ειδικών δυνάμεων το 2003 και έχει ήδη αναλάβει 13 συμβόλαια ένοπλης παροχής υπηρεσιών ασφαλείας για λογαριασμό των κατοχικών δυνάμεων και αρκετά ακόμη από πολυεθνικές. Για να ικανοποιήσει αυτά τα «συμβόλαια» μισθώνει 1000 βαριά οπλισμένους άνδρες, πρώην μέλη των ειδικών δυνάμεων οι περισσότεροι, από τις ΗΠΑ, τη Χιλή και τα Νησιά Φίντζι, με τεράστιες μισθολογικές διαφορές ανάλογα με την καταγωγή τους!
Για παράδειγμα, για την ίδια δουλειά ο Γουάσμπουρν, ως επικεφαλής ομάδας, παίρνει 600$ την ημέρα, οι Σμίτ και Σέπαρντ, ως Αμερικάνοι, 500$ και ο Ναουκουκίντι, ως τριτοκοσμικός, μόλις 70$ την ημέρα!

Η ομάδα του Γουάσμπουρν δούλευε σε ένα συμβόλαιο προστασίας στελεχών της KBR Inc., κατά τη μετακίνησή τους από την Πράσινη Ζώνη προς το αεροδρόμιο της Βαγδάτης και τ’ αντίστροφο. Η εν λόγω εταιρεία είναι θυγατρική της διαβόητης Χαλιμπάρτον. Εκείνο το πρωί στις 8 Ιουλίου του 2006, έπρεπε να συνοδέψουν ένα κονβόυ αυτοκινήτων της εταιρείας που πήγαινε να παραλάβει κάποιο στέλεχος από το αεροδρόμιο. Πηγαίνοντας στο αεροδρόμιο είδαν ένα λευκό φορτηγό να κατευθύνεται αργά προς το μέρος τους. Αν και ήταν πολύ μακριά τους και με χαμηλή ταχύτητα για να αποτελεί απειλή του έκαναν σήμα να σταματήσει και όταν ο οδηγός του δεν το έπραξε, ένας από αυτούς έριξε τρεις ριπές με το αυτόματο Μ4 κατευθείαν στην καμπίνα του οδηγού και το …σταμάτησε! Αδιαφορώντας για την τύχη του οδηγού, παρέλαβαν από το αεροδρόμιο το στέλεχος της ΚΒR και άρχισαν το ταξίδι της επιστροφής. Σε κάποιο σημείο πλησίασαν ένα προπορευόμενο ταξί το οποίο οδηγούσε αργά ένας ηλικιωμένος άνδρας. Ο Γουάσμπουρν διέταξε να πλησιάσουν και να ανακόψουν με το όχημά τους την πορεία του ταξί. Τους ανακοίνωσε γελώντας ότι «Δεν έχω πυροβολήσει ποτέ ξανά κανέναν με το πιστόλι μου», άνοιξε την πόρτα του οχήματος, έγειρε προς τα έξω και πυροβόλησε 7-8 φορές με το πιστόλι το μπροστινό παμπρίζ του ταξί, το οποίο εξετράπη της πορείας του και σταμάτησε έξω από το δρόμο! «Ωραία βολή!», τον συνεχάρησαν οι υπόλοιποι Αμερικάνοι της παρέας και συνέχισαν γελώντας τη διαδρομή τους!!

Οι Ιρακινοί δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μόνο τις ακρότητες των στρατευμάτων κατοχής (βλέπε προηγούμενη δημοσίευση ΗΠΑνθρωποι Ι) αλλά και των ιδιωτικών μισθοφορικών στρατών που έχουν νοικιάσει οι Αμερικάνοι και οι πολυεθνικές. Για πολλούς από τους τελευταίους -όπως δείχνουν τα δύο περιστατικά μίας και μόνης ημέρας, μιας μόνο τετραμελούς ομάδας ανδρών από τους 20.000 που λυμαίνονται τη χώρα- οι Ιρακινοί πολίτες είναι άξιοι μόνο εξάσκησης στη σκοποβολή και σε πάσης φύσεως ταπείνωση κι εξευτελισμό. Οι καταγγελίες για βαρβαρότητες αυτών των ιδιωτικών φρουρών είναι εκατοντάδες και γι αυτό απότελούν και αγαπημένο στόχο των ανταρτών.
Η ανεξέλεγκτη συμπεριφορά των ιδιωτών μισθοφόρων εντείνεται και ενισχύεται από το γεγονός ότι ουσιαστικά δεν λογοδοτούν πουθενά, παρά μόνο στα αφεντικά της εταιρείας τους! Ούτε οι ιρακινοί νόμοι, ούτε η αμερικανική στρατιωτική δικαιοσύνη έχει κάποια δικαιοδοσία πάνω τους παρά μόνο ο εσωτερικός εταιρικός κανονισμός! Έτσι, ενώ δεκάδες αμερικανοί στρατιώτες έχουν διωκτεί ποινικά για διάφορα αδικήματα μετά από καταγγελίες, κανένας ιδιωτικός φρουρός δεν έχει αντιμετωπίσει ποτέ δίωξη.
Και στο συγκεκριμένο συμβάν, όταν τελικά έγινε γνωστό μετά από αναφορές του άνδρα από τα Φίτζι, η αμερικάνικη στρατιωτική διοίκηση δήλωσε «αναρμόδια» και παρέπεμψε στην Υπηρεσία που κλείνει συμβόλαια με τις εταιρείες ασφαλείας!

Το Ιράκ τελικά είναι ένα τεράστιο εργαστήρι. Προϊόντα όπως, «ένοπλη ιδωτική εταιρεία ασφάλειας», θα τα δούμε σύντομα και στους δρόμους των δικών μας μητροπόλεων με άλλα προσχήματα βέβαια αλλά πάντα προς το συμφέρον όσων έχουν εξουσία και πολλά λεφτά να προστατεύσουν. Φοβάμαι ότι η Βαγδάτη είναι μόνο η αρχή…

φώτο: Άνδρες της Triple Canopy εν ώρα εργασίας…

tc_tran_ci_pic1.jpg

Για περισσότερες πληροφορίες για το συγκεκριμένο συμβάν διαβάστε στην Washington Post

Advertisements

2 Σχόλια to “ΗΠΑνθρωποι ΙΙ”

  1. gregykapogeorge Says:

    Η «ιδιωτικοποίηση» βελτιώνει την «ποιότητα»…

  2. ange-ta Says:

    Δεν χρειαζόμαστε πια καμμία ηθική. Ολα αγοράζονται με το χρήμα.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

w

Σύνδεση με %s


Αρέσει σε %d bloggers: